Dans het leven, dans de liefde!

Uitleggen wat biodanza is, is net zo moeilijk als uitleggen wat liefde is. Al gebruik je nog zoveel woorden, je begrijpt het pas als je het zelf ervaart.

Kom meedansen en ervaar zelf wat biodanza is! Meld je hier aan voor een gratis proefles.

De mogelijke effecten van een biodanza-workshop zijn:

 • Moe naar de les gaan en er energiek weer uitkomen;
 • minder denken met je hoofd en je lijf meer voelen;
 • de drukke dag achter je laten en in het hier en nu komen;
 • vreugde, vrolijkheid, sprankeling en plezier hebben;
 • genieten van lekker dansen en bewegen;
 • de energie voelen stromen in je lijf;
 • expressie en creativiteit in je dans;
 • in een diepe ontspanning komen waarin stress van je afglijdt;
 • jezelf mogen zijn met wat er op dat moment is;
 • meer contact en verbinding met jezelf en met de anderen van de groep;
 • samen zijn in zachtheid, openheid, gevoeligheid zonder oordelen;
 • zin hebben in het leven, je herinneren wat je wil in je leven;
 • meer LIEFDE in je leven! Voor jezelf en voor je vrienden/familie.

Rolando Toro

Biodanza is gecreëerd en in de wereld gezet door Rolando Toro Arenada (1924-2010) uit Chili vanaf de jaren 60. Zijn droom was om met biodanza de hele wereld te laten dansen! Rolando Toro: "Biodanza brengt je naar de hogere niveaus, waar je jezelf en de ander ervaart als de kosmische mens die je van nature bent." Rolando Toro zet binnen het systeem van biodanza het leven zelf centraal en spreekt over The Art of Living. Inmiddels wordt er over de hele wereld in meer dan 40 landen Biodanza beoefend. Rolando Toro is tot aan zijn dood in 2010 blijven dansen en lesgeven in biodanza (Youtube-filmpje Rolando Toro).Voor wie is biodanza?

 • Hou je van dansen maar niet van pasjes leren?
 • Kun je niet stil blijven staan als je swingende muziek hoort?
 • Wil je meer energie en vitaliteit in je leven?
 • Wil je je hoofd even 'uitzetten' en je werk even vergeten?
 • Wil je meer in het hier en nu zijn?
 • Wil je meer plezier en vreugde ervaren in je leven?
 • Heb je een druk leven en zoek je een manier om jezelf weer op te laden?
 • Wil je minder denken en meer voelen?

Dan is biodanza misschien iets voor jou!

Biodanza is voor iedereen die graag danst en van dansen houdt. Iedereen kan het, je hoeft niet goed te kunnen dansen en geen danservaring te hebben. Het enige dat je nodig hebt, is plezier hebben in dansen. Bij biodanza gaat het niet om mooi dansen, niet om pasjes onthouden, niet om techniek en niet om goed en fout.

Je danst je eigen dans, vanuit jouw gevoel waarbij de muziek je helpt om te bewegen op jouw eigen unieke manier. Je hoeft niet van een bepaalde muziekstijl te houden. We dansen op muziek uit allerlei werelddelen en uit allerlei stromingen: oud, nieuw, klassiek, jazz, dixieland, pop, wereldmuziek uit Afrika, Zuid-Amerika enz.

Iedereen danst zijn/haar eigen dans, alles is goed. Ook mensen die blessures hebben of weinig conditie hebben, kunnen meedoen en binnen hun eigen grenzen bewegen.

Biodanza is voor iedereen: voor jong en oud, voor man en vrouw, voor single en jarenlang getrouwd, voor allochtoon en autochtoon, voor rijk en arm, voor dik en dun, voor energiek en rustig, voor lenig en stram, voor gezond en geblesseerd.

Biodanza is ook voor jou!

Over mij

Al van jongs af aan ben ik een danser. Als ik dans gaan mijn ogen stralen, word ik blij van binnen en voel ik mijn energie toenemen. Van dansen ga ik me weer levend voelen. Dansen is voor mij bijna net zo voedend als eten en drinken en ik kan het niet vaak genoeg doen.

Als baby al hoorde ik de klanken van de wereldmuziek die mijn ouders draaiden. Niet zo raar dus dat ik op zesjarige leeftijd begon met volksdansen. Ik ging steeds vaker dansen en wilde van dansen mijn beroep maken. Na de middelbare school heb ik een jaar op de dansacademie in Rotterdam dagelijks gedanst in allerlei stijlen: folklore, modern, klassiek, jazz, afro-jazz, dansexpressie enz. Ik bleek helaas niet te voldoen aan de hoge eisen die er werden gesteld. Ik moest de academie verlaten wat emotioneel zwaar voor me was. Door de sterke focus op techniek en de afwijzing was ik bijna mijn plezier in dansen kwijtgeraakt. Een aantal jaren danste ik alleen tijdens het uitgaan met vriendinnen. Op die momenten kon ik bewegen zoals ik wilde en had ik weer plezier in het dansen.

Rond mijn 25e ontdekte ik biodanza en begon ik met wekelijkse lessen bij Yvonne Sep (naar biodanzametyvonne.nl). Ik heb jaren bij Yvonne gedanst en heb het plezier in het dansen weer volop mogen ervaren. In biodanza mag ik mezelf zijn met alles wat er is en is er geen oordeel over mijn dans. Omdat ik biodanza door wilde geven, ben ik in 2010 gestart met de Biodanzaschool in Rotterdam (naar de Biodanzaschool Rotterdam). Voor mij was het heel symbolisch dat ik jaren later terugkwam in Rotterdam om een opleiding tot dansdocent te volgen, zij het nu met als basis levensvreugde en niet ingewikkelde techniek. Tijdens de opleiding heb ik genoten van de diepgang die biodanza geeft en het persoonlijk proces naar meer integratie dat biodanza geeft. Ik ben dankbaar dat biodanza een steeds groter aandeel in mijn leven heeft waardoor ik steeds meer thuiskom in mezelf, me steeds meer verbonden voel met de mensen om me heen en met de natuur, ik steeds meer de universele liefde in mijn hart kan ervaren. 

In het dagelijks leven heb ik jarenlang bij Staatsbosbeheer gewerkt. Vanaf 1 januari 2020 heb ik de keuze gemaakt om meer tijd vrij te maken voor het geven van biodanza en ben ik voor mezelf begonnen. Ik woon in Arnhem in de wijk Stadseiland met mijn zoon Andele en mijn partner André. In mijn vrije tijd geniet ik van het samenzijn met 'mijn' mannen: samen spelletjes doen, naar de dierentuin, naar een leuk interactief museum bezoeken of lekker naar buiten om te geocachen. Om het weekend is Andele bij zijn vader waar ik een fijne co-ouderschap mee heb. Dan is er alle ruimte voor goede gesprekken met vriendinnen tijdens een wandeling in de bossen, biodanza-workshops geven en volgen, soms genieten van een muziek- of dansvoorstelling, uit eten met mijn lief en oh ja..... niet te vergeten ook even alleen zijn om tot rust te komen.Wekelijkse lessen

Mijn wekelijkse groep op maandagavond is een verdiepingsgroep en vooral bedoeld voor mensen met enige biodanza ervaring. Deze groep danst op maandagavond van 20:00 - 22:00 uur  in de sfeervolle zaal mét vloerverwarming in 't Huukske, Mauritsstraat 22, in de wijk Lombok in Arnhem. (NB: in deze tijden van Covid soms tijdelijk op een andere locatie). Heb je interesse om in te stromen in deze verdiepingsgroep - neem dan contact met me op. 

Mijn wekelijkse groep op dinsdagavond is een basisgroep en is open voor iedereen! De lessen zijn van 19:30-21:30 in de oefenzaal van Theater de Leeuw, Leeuwensteinplein 1 in Arnhem (Klarendal). Deze lessen geef ik vanuit De Vloer - één van de grootste aanbieders van danslessen in Arnhem. Je kunt je aanmelden voor een gratis proefles via de website van De Vloer. Klik HIER. Ik krijg automatisch ook bericht van je aanmelding van je proefles en stuur je een aantal dagen van te voren nog een reminder per mail. 

Twijfel je nog? Lees dan eens dit artikel waarin 10 redenen worden gegeven om je vandaag nog op te geven en te beginnen met dansen!

Prijzen

Prijzen voor seizoen 2021/2022 voor de dinsdagavond groep staan op de website van De Vloer. Daar kun je je ook online inschrijven voor deze groep. 

Mensen met een Gelrepas dansen zowel op de maandagavond als op de dinsdagavond gratis mee zolang ze voldoende tegoed hebben uiteraard.

Neem voor de prijzen van de maandagavond even contact met me op. 

Overig

Ik ben aangesloten bij de landelijke Vereniging Biodanza Nederland. 

Er zijn in principe geen wekelijkse lessen op Nationale feestdagen en in de schoolvakanties van regio Zuid. Over eventuele andere data communiceer ik ruim van tevoren per mail.

Ik geef mijn biodanza lessen onder de paraplu van het spirituele genootschap 'Geloof in Beweging'- KVK nummer 84404191. 

De biodanza les

De les begint zittend in een kring met een korte uitleg over het thema van de avond en de mogelijkheid iets te delen met de groep over je ervaringen van de week daarvoor. Dan gaan we dansen! We starten met actieve en ritmische dansen die vitaliteit en vreugde stimuleren waarmee je uit je hoofd en in je lijf komt. In de tweede helft van de les worden de dansen/bewegingen rustiger en langzamer waardoor je je kan ontspannen en de dagelijks stress even los kunt laten. Je danst op jezelf, in tweetallen, in kleine groepjes of in de cirkel met de hele groep. Tijdens het dansen praten we niet, zodat je hoofd even rust krijgt en je je lichaam de kans geeft om nieuwe energie en ervaringen op te doen.

Kleding

Trek makkelijk zittende kleding aan waarin je lekker kunt bewegen. Het liefst in laagjes met een vest/trui en sokken voor het rustige deel van de les. Je hebt geen speciale dansschoenen nodig; het is het fijnste om op blote voeten te dansen. Als je dat niet prettig vindt, kun je dansen op zachte dansschoenen of antislip-sokken.

En verder

Ik ben afgestudeerd aan de Biodanza School van Rotterdam (naar de Biodanzaschool Rotterdam) en daarmee gediplomeerd biodanzadocent aangesloten bij de International Biodanza Foundation (IBF) volgens het Systeem Rolando Toro (naar de International Biodanza Foundation). Ook ben ik lid van de Vereniging Biodanza Docenten Nederland (VBN) (naar de Vereniging Biodanza Docenten Nederland). Ik heb de extensies 'Biodanza in de Natuur' en 'Identiteit en Eigenwaarde' gevolgd. In 2019 heb ik mijn dilpoma als didactisch biodanza docent behaald bij de IBF. 

Verdiepingsavond - DATUM VOLGT

Datum: 
Tijd: de deur is open vanaf 19:30, de avond begint om 19:45 tot ongeveer 22:30/22:45
Locatie: Theater de Leeuw – Leeuwensteinplein 1 – Arnhem
Jouw bijdrage: € 17,50

We dansen met maximaal 20 deelnemers i.v.m. de grootte van de zaal. Aanmelden dus verplicht. Graag mailen naar info@biodanzametkim.nl .

Jouw plek is gereserveerd na betaling van €17,50 op bankrekening NL47 TRIO 0338 7226 10 t.n.v. Kim van der Klis onder vermelding van ‘Biodanza avond en je naam’.
Voor vragen kun je mailen naar info@biodanzametkim.nl

Zie voor meer informatie: de website van Biodanza Nederland

Contact en aanmelden

Wi je mijn nieuwsbrieven graag ontvangen?
Klik hier voor het aanmelden van de nieuwsbrief

Heb je een vraag of wil je meedansen?

Stuur dan een e-mail naar info@biodanzametkim.nl voor
informatie en aanmelden voor een proefles.

KVK-nummer: 77052455

Bankrekening nummer: NL47TRIO 0338 7226 10

Biodanza Arnhem op Facebook