Dans het leven, dans de liefde!

Uitleggen wat biodanza is, is net zo moeilijk als uitleggen wat liefde is. Al gebruik je nog zoveel woorden, je begrijpt het pas als je het zelf ervaart.

Kom meedansen en ervaar zelf wat biodanza is! Meld je hier aan voor een gratis proefles.

De mogelijke effecten van een biodanza-workshop zijn:

 • Moe naar de les gaan en er energiek weer uitkomen;
 • minder denken met je hoofd en je lijf meer voelen;
 • de drukke dag achter je laten en in het hier en nu komen;
 • vreugde, vrolijkheid, sprankeling en plezier hebben;
 • genieten van lekker dansen en bewegen;
 • de energie voelen stromen in je lijf;
 • expressie en creativiteit in je dans;
 • in een diepe ontspanning komen waarin stress van je afglijdt;
 • jezelf mogen zijn met wat er op dat moment is;
 • meer contact en verbinding met jezelf en met de anderen van de groep;
 • samen zijn in zachtheid, openheid, gevoeligheid zonder oordelen;
 • zin hebben in het leven, je herinneren wat je wil in je leven;
 • meer LIEFDE in je leven! Voor jezelf en voor je vrienden/familie.

Rolando Toro

Biodanza is gecreëerd en in de wereld gezet door Rolando Toro Arenada (1924-2010) uit Chili vanaf de jaren 60. Zijn droom was om met biodanza de hele wereld te laten dansen! Rolando Toro: "Biodanza brengt je naar de hogere niveaus, waar je jezelf en de ander ervaart als de kosmische mens die je van nature bent." Rolando Toro zet binnen het systeem van biodanza het leven zelf centraal en spreekt over The Art of Living. Inmiddels wordt er over de hele wereld in meer dan 40 landen Biodanza beoefend. Rolando Toro is tot aan zijn dood in 2010 blijven dansen en lesgeven in biodanza (Youtube-filmpje Rolando Toro).Voor wie is biodanza?

 • Hou je van dansen maar niet van pasjes leren?
 • Kun je niet stil blijven staan als je swingende muziek hoort?
 • Wil je meer energie en vitaliteit in je leven?
 • Wil je je hoofd even 'uitzetten' en je werk even vergeten?
 • Wil je meer in het hier en nu zijn?
 • Wil je meer plezier en vreugde ervaren in je leven?
 • Heb je een druk leven en zoek je een manier om jezelf weer op te laden?
 • Wil je minder denken en meer voelen?

Dan is biodanza misschien iets voor jou!

Biodanza is voor iedereen die graag danst en van dansen houdt. Iedereen kan het, je hoeft niet goed te kunnen dansen en geen danservaring te hebben. Het enige dat je nodig hebt, is plezier hebben in dansen. Bij biodanza gaat het niet om mooi dansen, niet om pasjes onthouden, niet om techniek en niet om goed en fout.

Je danst je eigen dans, vanuit jouw gevoel waarbij de muziek je helpt om te bewegen op jouw eigen unieke manier. Je hoeft niet van een bepaalde muziekstijl te houden. We dansen op muziek uit allerlei werelddelen en uit allerlei stromingen: oud, nieuw, klassiek, jazz, dixieland, pop, wereldmuziek uit Afrika, Zuid-Amerika enz.

Iedereen danst zijn/haar eigen dans, alles is goed. Ook mensen die blessures hebben of weinig conditie hebben, kunnen meedoen en binnen hun eigen grenzen bewegen.

Biodanza is voor iedereen: voor jong en oud, voor man en vrouw, voor single en jarenlang getrouwd, voor allochtoon en autochtoon, voor rijk en arm, voor dik en dun, voor energiek en rustig, voor lenig en stram, voor gezond en geblesseerd.

Biodanza is ook voor jou!

Over mij

Al van jongs af aan ben ik een danser. Als ik dans gaan mijn ogen stralen, word ik blij van binnen en voel ik mijn energie toenemen. Van dansen ga ik me weer levend voelen. Dansen is voor mij bijna net zo voedend als eten en drinken en ik kan het niet vaak genoeg doen.

Als baby al hoorde ik de klanken van de wereldmuziek die mijn ouders draaiden. Niet zo raar dus dat ik op zesjarige leeftijd begon met volksdansen. Ik ging steeds vaker dansen en wilde van dansen mijn beroep maken. Na de middelbare school heb ik een jaar op de dansacademie in Rotterdam dagelijks gedanst in allerlei stijlen: folklore, modern, klassiek, jazz, afro-jazz, dansexpressie enz. Ik bleek helaas niet te voldoen aan de hoge eisen die er werden gesteld. Ik moest de academie verlaten wat emotioneel zwaar voor me was. Door de sterke focus op techniek en de afwijzing was ik bijna mijn plezier in dansen kwijtgeraakt. Een aantal jaren danste ik alleen tijdens het uitgaan met vriendinnen. Op die momenten kon ik bewegen zoals ik wilde en had ik weer plezier in het dansen.

Rond mijn 25e ontdekte ik biodanza en begon ik met wekelijkse lessen bij Yvonne Sep (naar biodanzametyvonne.nl). Ik heb jaren bij Yvonne gedanst en heb het plezier in het dansen weer volop mogen ervaren. In biodanza mag ik mezelf zijn met alles wat er is en is er geen oordeel over mijn dans. Omdat ik biodanza door wilde geven, ben ik in 2010 gestart met de Biodanzaschool in Rotterdam (naar de Biodanzaschool Rotterdam). Voor mij was het heel symbolisch dat ik jaren later terugkwam in Rotterdam om een opleiding tot dansdocent te volgen, zij het nu met als basis levensvreugde en niet ingewikkelde techniek. Tijdens de opleiding heb ik genoten van de diepgang die biodanza geeft en het persoonlijk proces naar meer integratie dat biodanza geeft. Ik ben dankbaar dat biodanza een steeds groter aandeel in mijn leven heeft waardoor ik steeds meer thuiskom in mezelf, me steeds meer verbonden voel met de mensen om me heen en met de natuur, ik steeds meer de universele liefde in mijn hart kan ervaren. 

In het dagelijks leven heb ik jarenlang bij Staatsbosbeheer gewerkt. Vanaf 1 januari 2020 heb ik de keuze gemaakt om meer tijd vrij te maken voor het geven van biodanza en ben ik voor mezelf begonnen. Ik woon in Arnhem in de wijk Stadseiland met mijn zoon Andele en mijn partner André. In mijn vrije tijd geniet ik van het samenzijn met 'mijn' mannen: samen spelletjes doen, naar de dierentuin, naar een leuk interactief museum bezoeken of lekker naar buiten om te geocachen. Om het weekend is Andele bij zijn vader waar ik een fijne co-ouderschap mee heb. Dan is er alle ruimte voor goede gesprekken met vriendinnen tijdens een wandeling in de bossen, biodanza-workshops geven en volgen, soms genieten van een muziek- of dansvoorstelling, uit eten met mijn lief en oh ja..... niet te vergeten ook even alleen zijn om tot rust te komen.Wekelijkse lessen

Op maandagavond en op dinsdagavond geef ik wekelijks biodanza les aan een vaste groep. In beide groepen is ruimte voor nieuwe mensen en ben je welkom voor een GRATIS proefles! 

Klik HIER om je plekje voor je gratis proefles te reserveren. 

Op maandagavond dansen we van 20:00 - 22:00 uur  in de sfeervolle zaal mét vloerverwarming in 't Huukske, Mauritsstraat 22 in  Arnhem (Lombok).

Op dinsdagavond dansen we van 19:30-21:30 in de oefenzaal van Theater de Leeuw, Leeuwensteinplein 1 in Arnhem (Klarendal).

Deze lessen geef ik vanuit De Vloer - één van de grootste aanbieders van danslessen in Arnhem. Je kunt je HIER aanmelden voor een gratis proefles via de website van De Vloer. Ik krijg ook automatisch bericht van je aanmelding van je proefles en stuur je een dag van te voren nog een reminder per mail. 

Heb je nog vragen? Mail me gerust op info@biodanzametkim.nl 

Twijfel je nog? Lees dan eens dit artikel waarin 10 redenen worden gegeven om je vandaag nog op te geven en te beginnen met dansen!

 

Prijzen

Prijzen voor de wekelijkse lessen voor seizoen 2022/2023 staan op de website van De Vloer.

Mensen met een Gelrepas kunnen hun sporttegoed inzetten voor de wekelijkse lessen. 

 

Overig

Ik ben aangesloten bij de landelijke Vereniging Biodanza Nederland

Er zijn in principe geen wekelijkse lessen op Nationale feestdagen en in de schoolvakanties van regio Zuid. Over eventuele andere data communiceer ik ruim van tevoren per mail.

 

De biodanza les

De les begint zittend in een kring met een korte uitleg over het thema van de avond en de mogelijkheid iets te delen met de groep over je ervaringen van de week daarvoor. Dan gaan we dansen! We starten met actieve en ritmische dansen die vitaliteit en vreugde stimuleren waarmee je uit je hoofd en in je lijf komt. In de tweede helft van de les worden de dansen/bewegingen rustiger en langzamer waardoor je je kan ontspannen en de dagelijks stress even los kunt laten. Je danst op jezelf, in tweetallen, in kleine groepjes of in de cirkel met de hele groep. Tijdens het dansen praten we niet, zodat je hoofd even rust krijgt en je je lichaam de kans geeft om nieuwe energie en ervaringen op te doen.

Kleding

Trek makkelijk zittende kleding aan waarin je lekker kunt bewegen. Het liefst in laagjes met een vest/trui en sokken voor het rustige deel van de les. Je hebt geen speciale dansschoenen nodig; het is het fijnste om op blote voeten te dansen. Als je dat niet prettig vindt, kun je dansen op zachte dansschoenen of antislip-sokken.

En verder

Ik ben afgestudeerd aan de Biodanza School van Rotterdam (naar de Biodanzaschool Rotterdam) en daarmee gediplomeerd biodanzadocent aangesloten bij de International Biodanza Foundation (IBF) volgens het Systeem Rolando Toro (naar de International Biodanza Foundation). Ook ben ik lid van de Vereniging Biodanza Docenten Nederland (VBN) (naar de Vereniging Biodanza Docenten Nederland). Ik heb de extensies 'Biodanza in de Natuur' en 'Identiteit en Eigenwaarde' gevolgd. In 2019 heb ik mijn dilpoma als didactisch biodanza docent behaald bij de IBF. 

Agenda biodanza activiteiten

Zaterdag 1 oktober - Verdiepingsdag Biodanza in de natuur - buiten op de Veluwezoom

Zaterdag 5 november - Verdiepingsdag voor hoogsensitieve mensen - Biodanzasalon in Haren (bij Oss)

Zaterdag 14 januari 2023 - Verdiepingsdag Happy New Year - Biodanzasalon in Haren (bij Oss)

Driedaagse Identiteit en de 4 elementen - vrijdag 23, zaterdag 24 en zondag 25 juni 2023 in De Dieken (Holterberg) 

 

Op de hoogte blijven van al mijn biodanza activiteiten en regelmatig vroegboekkorting ontvangen?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. Klik HIER.

 

Biodanza Bosbad - zaterdag 1 oktober vanaf 10:30

Last van stress of een drukke agenda? Gun jezelf een heerlijke dag in de natuur om tot rust te komen, te ontspannen en je batterij weer helemaal op te laden. Anders dan biodanza in de zaal dansen we deze dag niet op muziek. We dansen in stilte op de ‘muziek’ van de natuur: ruisende bladeren, fluitende vogels, aanzwellende wind in de boomtoppen, tjirpende krekels..... Door in stilte te zijn tijdens de vivencia's kom je in een diepe rust en kun je je verbinden met de grootsheid van de natuur om je heen.

De transcendente vivencia's in de natuur brengen je naar het bewustzijn dat alles één is. Dat wij niet los staan van de natuur maar zelf onderdeel zijn van de natuur. We kunnen het gevoel van ons één voelen met alles om ons heen soms in een flits ervaren bijvoorbeeld wanneer het zonlicht in stralen magisch door de bladeren van de bomen naar beneden schijnt.

Beleef een zachte liefdevolle omhelzing met de ander staand onder de bomen met de wind in je haren en de warme zonnestralen op je gezicht. Voel je levend, voel je verbonden en ga goed opgeladen en verstild weer naar huis na deze verdiepingsdag! Hellen Petterson en ik vinden het nog steeds magisch om samen deze Biodanza dagen in de natuur te mogen geven en samen met jullie het effect te mogen beleven.

Datum: zaterdag 1 oktober

Tijd: 10:30 - ca. 17:00 met twee vivencia's en een lunchpauze
Locatie: op de Veluwezoom. Je krijgt een routebeschrijving in de week voorafgaand aan deze dag.

Jouw bijdrage: €45--
NB: Mensen met een Gelrepas kunnen met hun sporttegoed betalen.

Klik op deze link om je aan te melden: https://naturemoves.activehosted.com/f/5

Enige ervaring in een wekelijkse biodanza groep is nodig voor deze verdiepingsdag. Stuur me bij twijfel gerust een mail op info@biodanzametkim.nl

 

 

Benefietavond voor mensen in Oekraine groot succes

Er komt vanzelf een glimlach op mijn gezicht en een gevoel van dankbaarheid in mijn hart als ik terugdenk aan de benefietavond voor de Oekraïne op zondagavond 10 april. Wat was het een fantastische avond die ik samen met een aantal prachtige mensen heb neergezet. Met zo’n 50 mensen zijn we samengekomen in vrede, hebben we een liefdesveld de wereld in gestuurd met een meditatie, naar het verhaal van De gelukkige prins geluisterd over het geluk dat geven ons geeft en hebben we met elkaar volop vreugde en plezier gecreëerd in de dans.

En niet te vergeten…. er is een fantastisch bedrag gedoneerd door alle mensen die aanwezig waren en zelfs een aantal mensen die niet mee gedanst hebben. In totaal: €1649,30!

Dit geld gaat volledig naar een aantal mensen in de Oekraïne die huis en haard hebben moeten verlaten en nu in Dnipro opgevangen worden door Tatyana Kirikova.

Tatyana heeft een tijdje geleden geprobeerd om het land uit te komen maar dat is helaas niet gelukt. Ze is toen in Dnipro een opvang begonnen in een voormalig hotel voor andere vluchtelingen. Vlak voor de benefietavond zijn er weer nieuwe mensen aangekomen uit Donetsk. Zij krijgen bij Tatyana onderdak, eten en zorg. De moeder van één van de mensen kan zelf niet meer lopen en is in doeken naar binnen gedragen door de anderen. In de week voor de benefietavond is er zelfs een baby in goede gezondheid geboren! Dit kindje is samen met zijn moeder en haar andere kinderen net op tijd aan de bombardementen ontsnapt.

Helaas reikt de humanitaire hulp niet tot waar Tatyana en de anderen nu wonen en kunnen ze alle hulp gebruiken. Met de opbrengsten van de benefietavond helpen we hen met een financiële bijdrage voor de komende maanden zodat ze in ieder geval geen financiële zorgen hebben. Hopelijk geeft dit hen wat extra kracht om deze moeilijke periode door te komen.

Laten we hopen dat er ‘binnenkort’ weer vrede zal zijn in de Oekraïne en op alle andere plekken in de wereld waar nu conflict heerst. En ondertussen blijven we over de hele wereld in de biodanza met elkaar dansen voor vrede. Dat is precies waarom Rolando Toro biodanza de wereld in heeft gebracht: om de universele liefde te laten groeien en te verspreiden.  

Dank je wel aan iedereen die aanwezig was op deze bijzondere avond en samen met mij, Hellen Petterson (collega biodanza docent), Jan Tijssen (verhalenverteller), Mathilde Lub (coach/trainer) en Jan Willemsen (hang speler) zorgde voor die positieve energie die zo voelbaar was. Ook grote dank aan Parkstraatgemeente Arnhem die hun prachtige ruimte kosteloos beschikbaar heeft gesteld. Door al jullie bijdragen maken we het verschil voor deze mensen in de Oekraïne.

Op de foto van links naar rechts: Jan Tijssen, Hellen Petterson, Yuliya Globa, Mathilde Lub, ikzelf en mijn zoon.

Benefietavond Oekraïne biodanza

Contact en aanmelden

Wi je op de hoogte blijven van mijn biodanza activiteiten?

Klik HIER en vul je gegevens in om mijn nieuwsbrief te ontvangen en zo altijd op de hoogte te zijn van mijn biodanza activiteiten.

Wil je een GRATIS proefles doen? Meld je dan eenvoudig aan via deze link: De Vloer, school voor podiumkunsten PWA - Powered by StudioCloud 4.11

Heb je een vraag ?

Stuur me gerust een e-mail naar info@biodanzametkim.nl

Ik doe mijn best je vraag binnen twee werkdagen te antwoorden. 

KVK-nummer: 77052455

Bankrekening nummer: NL47TRIO 0338 7226 10

Biodanza Arnhem op Facebook