Dans het leven, dans de liefde!

Uitleggen wat biodanza is, is net zo moeilijk als uitleggen wat liefde is. Al gebruik je nog zoveel woorden, je begrijpt het pas als je het zelf ervaart.

Kom meedansen en ervaar zelf wat biodanza is! Meld je hier aan voor een gratis proefles.

De mogelijke effecten van een biodanza-workshop zijn:

 • Moe naar de les gaan en er energiek weer uitkomen;
 • minder denken met je hoofd en je lijf meer voelen;
 • de drukke dag achter je laten en in het hier en nu komen;
 • vreugde, vrolijkheid, sprankeling en plezier hebben;
 • genieten van lekker dansen en bewegen;
 • de energie voelen stromen in je lijf;
 • expressie en creativiteit in je dans;
 • in een diepe ontspanning komen waarin stress van je afglijdt;
 • jezelf mogen zijn met wat er op dat moment is;
 • meer contact en verbinding met jezelf en met de anderen van de groep;
 • samen zijn in zachtheid, openheid, gevoeligheid zonder oordelen;
 • zin hebben in het leven, je herinneren wat je wil in je leven;
 • meer LIEFDE in je leven! Voor jezelf en voor je vrienden/familie.

Rolando Toro

Biodanza is gecreëerd en in de wereld gezet door Rolando Toro Arenada (1924-2010) uit Chili vanaf de jaren 60. Zijn droom was om met biodanza de hele wereld te laten dansen! Rolando Toro: "Biodanza brengt je naar de hogere niveaus, waar je jezelf en de ander ervaart als de kosmische mens die je van nature bent." Rolando Toro zet binnen het systeem van biodanza het leven zelf centraal en spreekt over The Art of Living. Inmiddels wordt er over de hele wereld in meer dan 40 landen Biodanza beoefend. Rolando Toro is tot aan zijn dood in 2010 blijven dansen en lesgeven in biodanza (Youtube-filmpje Rolando Toro).Voor wie is biodanza?

 • Hou je van dansen maar niet van pasjes leren?
 • Kun je niet stil blijven staan als je swingende muziek hoort?
 • Wil je meer energie en vitaliteit in je leven?
 • Wil je je hoofd even 'uitzetten' en je werk even vergeten?
 • Wil je meer in het hier en nu zijn?
 • Wil je meer plezier en vreugde ervaren in je leven?
 • Heb je een druk leven en zoek je een manier om jezelf weer op te laden?
 • Wil je minder denken en meer voelen?

Dan is biodanza misschien iets voor jou!

Biodanza is voor iedereen die graag danst en van dansen houdt. Iedereen kan het, je hoeft niet goed te kunnen dansen en geen danservaring te hebben. Het enige dat je nodig hebt, is plezier hebben in dansen. Bij biodanza gaat het niet om mooi dansen, niet om pasjes onthouden, niet om techniek en niet om goed en fout.

Je danst je eigen dans, vanuit jouw gevoel waarbij de muziek je helpt om te bewegen op jouw eigen unieke manier. Je hoeft niet van een bepaalde muziekstijl te houden. We dansen op muziek uit allerlei werelddelen en uit allerlei stromingen: oud, nieuw, klassiek, jazz, dixieland, pop, wereldmuziek uit Afrika, Zuid-Amerika enz.

Iedereen danst zijn/haar eigen dans, alles is goed. Ook mensen die blessures hebben of weinig conditie hebben, kunnen meedoen en binnen hun eigen grenzen bewegen.

Biodanza is voor iedereen: voor jong en oud, voor man en vrouw, voor single en jarenlang getrouwd, voor allochtoon en autochtoon, voor rijk en arm, voor dik en dun, voor energiek en rustig, voor lenig en stram, voor gezond en geblesseerd.

Biodanza is ook voor jou!

Over mij

Al van jongs af aan ben ik een danser. Als ik dans gaan mijn ogen stralen, word ik blij van binnen en voel ik mijn energie toenemen. Van dansen ga ik me weer levend voelen. Dansen is voor mij bijna net zo voedend als eten en drinken en ik kan het niet vaak genoeg doen.

Als baby al hoorde ik de klanken van de wereldmuziek die mijn ouders draaiden. Niet zo raar dus dat ik op zesjarige leeftijd begon met volksdansen. Ik ging steeds vaker dansen en wilde van dansen mijn beroep maken. Na de middelbare school heb ik een jaar op de dansacademie in Rotterdam dagelijks gedanst in allerlei stijlen: folklore, modern, klassiek, jazz, afro-jazz, dansexpressie enz. Ik bleek helaas niet te voldoen aan de hoge eisen die er werden gesteld. Ik moest de academie verlaten wat emotioneel zwaar voor me was. Door de sterke focus op techniek en de afwijzing was ik bijna mijn plezier in dansen kwijtgeraakt. Een aantal jaren danste ik alleen tijdens het uitgaan met vriendinnen. Op die momenten kon ik bewegen zoals ik wilde en had ik weer plezier in het dansen.

Rond mijn 25e ontdekte ik biodanza en begon ik met wekelijkse lessen bij Yvonne Sep (naar biodanzametyvonne.nl). Ik heb jaren bij Yvonne gedanst en heb het plezier in het dansen weer volop mogen ervaren. In biodanza mag ik mezelf zijn met alles wat er is en is er geen oordeel over mijn dans. Omdat ik biodanza door wilde geven, ben ik in 2010 gestart met de Biodanzaschool in Rotterdam (naar de Biodanzaschool Rotterdam). Voor mij was het heel symbolisch dat ik jaren later terugkwam in Rotterdam om een opleiding tot dansdocent te volgen, zij het nu met als basis levensvreugde en niet ingewikkelde techniek. Tijdens de opleiding heb ik genoten van de diepgang die biodanza geeft en het persoonlijk proces naar meer integratie dat biodanza geeft. Ik ben dankbaar dat biodanza een steeds groter aandeel in mijn leven heeft waardoor ik steeds meer thuiskom in mezelf, me steeds meer verbonden voel met de mensen om me heen en met de natuur, ik steeds meer de universele liefde in mijn hart kan ervaren. 

In het dagelijks leven heb ik jarenlang bij Staatsbosbeheer gewerkt onder andere als boswachter publiek. Vanaf 1 januari 2020 heb ik de keuze gemaakt om voor mezelf te beginnen. Naast biodanza les geven ben ik HSP wandelcoach. Ik begeleid mensen die (hoog)sensitief zijn naar een meer onstpannen en vreugdevol leven. Dit doe ik al wandelend als coach in de bossen rond Arnhem. Zie voor meer informatie over mij coach werk mijn website www.nature-moves.nl

Ik woon in Arnhem in de wijk Stadseiland met mijn zoon Andele en mijn man André. In mijn vrije tijd geniet ik van het samenzijn met 'mijn' mannen: veel bordspellen doen, naar de dierentuin, naar een leuk interactief museum bezoeken, lekker naar buiten om te geocachen of een mooie serie kijken. Natuurlijk zorg ik ook voor voldoende tijd met mijn vrienden/vriendinnen. Vaak tijdens een wandeling in het bos of met een lekker pot thee en pure chocolade ernaast. Met mijn lief samen ga ik graag uit eten, een dagje ontspannen in de sauna en we wandelen zo'n 3x per jaar drie dagen achter elkaar het Noaberpad. En oh ja..... niet te vergeten .... ik vind het ook heerlijk om af en toe helemaal alleen te zijn om tot rust te komen.Wekelijkse lessen

Op maandagavond en op dinsdagavond geef ik wekelijks biodanza les aan een vaste groep. In beide groepen is ruimte voor nieuwe mensen en ben je welkom voor een GRATIS proefles! 

Klik HIER om je plekje voor je gratis proefles te reserveren. Een proefles volgen is mogelijk in september en oktober en januari en februari zolang er plek is in de groepen. 

Op maandagavond dansen we van 20:00 - 22:00 uur  in de sfeervolle zaal mét vloerverwarming in 't Huukske, Mauritsstraat 22 in  Arnhem (Lombok).

Op dinsdagavond dansen we van 19:30-21:30 in de oefenzaal van Theater de Leeuw, Leeuwensteinplein 1 in Arnhem (Klarendal). OP DIT MOMENT IS DE DINSDAGAVOND GROEP VOL!!

Deze lessen geef ik vanuit De Vloer - één van de grootste aanbieders van danslessen in Arnhem. Je kunt je HIER aanmelden voor een gratis proefles via de website van De Vloer. Ik krijg ook automatisch bericht van je aanmelding van je proefles en stuur je een dag van te voren nog een reminder per mail. 

Heb je nog vragen? Mail me gerust op info@biodanzametkim.nl 

Twijfel je nog? Lees dan eens dit artikel waarin 10 redenen worden gegeven om je vandaag nog op te geven en te beginnen met dansen!

 

Prijzen

Prijzen voor de wekelijkse lessen voor seizoen staan op de website van De Vloer.

Voor seizoen 2023/2024 kosten de lessen €63,50 per maand (niet tijdens de zomervakantie). 

Mensen met een Gelrepas kunnen hun sporttegoed inzetten voor de wekelijkse lessen. 

 

Overig

Ik ben aangesloten bij de landelijke Vereniging Biodanza Nederland

Er zijn in principe geen wekelijkse lessen op Nationale feestdagen en in de schoolvakanties van regio Zuid. Over eventuele andere data communiceer ik ruim van tevoren per mail.

De biodanza les

De les begint zittend in een kring met een korte uitleg over het thema van de avond, vaak een meditatie momentje en soms de mogelijkheid iets te delen met de groep over je ervaringen van de week daarvoor. Dan gaan we dansen! We starten met actieve en ritmische dansen die vitaliteit en vreugde stimuleren waarmee je uit je hoofd en in je lijf komt. In de tweede helft van de les worden de dansen/bewegingen rustiger en langzamer waardoor je je kan ontspannen en de dagelijks stress even los kunt laten. Je danst op jezelf, in tweetallen, in kleine groepjes of in de cirkel met de hele groep. Tijdens het dansen praat je niet, zodat je hoofd even rust krijgt en je je lichaam de kans geeft om nieuwe energie en ervaringen op te doen.

Kleding

Trek makkelijk zittende kleding aan waarin je lekker kunt bewegen. Het liefst in laagjes met een vest/trui en sokken voor het rustige deel van de les. Je hebt geen speciale dansschoenen nodig; het is het fijnste om op blote voeten te dansen. Als je dat niet prettig vindt, kun je dansen op zachte dansschoenen of antislip-sokken.

En verder

Ik ben afgestudeerd aan de Biodanza School van Rotterdam (naar de Biodanzaschool Rotterdam) en daarmee gediplomeerd biodanzadocent aangesloten bij de International Biodanza Foundation (IBF) volgens het Systeem Rolando Toro (naar de International Biodanza Foundation). Ook ben ik lid van de Vereniging Biodanza Docenten Nederland (VBN) (naar de Vereniging Biodanza Docenten Nederland). Ik heb de volgende extensies gevolgd: 'Biodanza in de Natuur', 'Identiteit en Eigenwaarde' en "Identiteit en de vier Elementen'. In 2019 heb ik mijn dilpoma als didactisch biodanza docent behaad wat betekent dat ik nieuwe docenten mag opleiden. 

Mijn biodanza agenda voor 2024

Happy New Year met dans & soulboard maken - vrijdagavond 5 januari in Arnhem - met Eline (geweest)

Zachte vrouwenmiddag met dans & diepe ontspanning met lemniscaat - zaterdag 9 maart in Arnhem - met Eline

Driedaagse Identiteit en de vier Elementen - vrijdag 31 mei 11u - zondag 2 juni 17u in De Dieken (Holterberg) - aanmelden via de mail

Vier de Zomer met biodanza in de natuur & creatief met bloemen - zaterdag 22 juni - locatie volgt - met Eline

Zomerbiodanza avonden - dinsdag 9 & 16 juli - in Arnhem

Dansdag 'Vreugdevol Verbinden' -  zaterdag 14 september in Arnhem

Start Jaargroep 'Thuiskomen in jezelf' - zaterdag 12 oktober in Arnhem

Omarm je Licht met Eline - vrijdagavond 20 december in Arnhem 

 

Verbinden in Vrouw-Zijn - zaterdag 9 maart

Op vrijdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Een dag waarop over de hele wereld vele vrouwen verbinden om elkaar te ondersteunen en hun vrouw zijn te eren. Om hun sisterhood te verstevigen. Een mooi moment voor een speciale middag om jouw Vrouw-Zijn te voelen, te voeden en te vieren. Door samen te komen met alleen vrouwen, kun je jouw Vrouw-Zijn verdiepen en kunnen we elkaar ondersteunen. Deze middag is weer een co-creatie van Eline en mij en vanuit ons hart ontstaan. (Website Eline: Ontmoetjep)

Op zaterdag 9 maart komen we samen van 13-17u om te verbinden in zachte vrouwenkracht. We dansen, we ont-moeten en we gaan naar een diepe ontspanning toe. Gun jezelf deze middag helemaal voor jou! Even niet zorgen voor een ander, maar zorgen voor jezelf. Genieten van het samen zijn en samen dansen met andere vrouwen, van het ontspannen om weer helemaal zelf op te laden. Zo kun jij je vrouwelijk energie weer meenemen de wereld in…. Die ons vrouwen zo hard nodig heeft!

De middag bestaat uit een biodanza vivencia met veel zachtheid en het werken met de lemniscaat onder leiding van Eline. De lemniscaat zorgt voor evenwicht en heeft een vitaliserende werking. Dit mooie symbool zorgt voor de doorstroming van energie in je lichaam waardoor je lichaam weer in harmonie wordt gebracht op zowel fysiek niveau als energetisch niveau. De lemniscaat is een krachtig instrument om je nervus vagus te resetten. We maken deze middag gebruik van de prachtige handgemaakte lemniscaten van Jan Willemsen/ Je Puurheid. Speciaal voor alle vrouwen die meedoen, maakt Jan een mini-lemniscaat die je mee naar huis kunt nemen. Zo kan deze middag ook thuis lekker doorwerken (bij de prijs inbegrepen). Met veel dank aan Jan!

 Praktische informatie

 • Datum: zaterdag 9 maart (dag na Internationale Vrouwendag)

 • Tijd: van 13-17u

 • Locatie: ’t Huukske, Mauritsstraat 22 in Arnhem

 • Prijs: €33,– p/p – dit is inclusief thee met lekkers én een kleine lemniscaat van Jan om mee naar huis te nemen

Aanmelden door je ticket te kopen via: https://www.chipta.com/nl/tickets/event/68343/verbinden-in-vrouw-zijn/event-info/

NB: Je krijgt geen mail ter bevestiging – met de aankoop van je ticket reserveer je automatisch je plek.

 

Driedaagse Identiteit en de 4 Elementen - vrijdag 31 mei

Ken je die uitdrukking? Zeg je het misschien zelf wel eens: “Ik voel me helemaal in mijn element”. Heerlijk als dat zo is. Dan heb je het goed, dan stroomt het, dan geniet je en past hetgeen je doet helemaal bij je. Het zijn die momenten die je wilt koesteren in je leven. En waarvan je er meer wilt natuurlijk.

Het mooie is dat deze uitdrukking precies aangeeft waar het dansen met de vier elementen in biodanza over gaat. Ontdekken met welk element je helemaal in je element bent (volg je me nog….?) en welk element wat meer schuurt, wat meer van je vraagt. Met welk element je minder als vanzelf lekker danst en waar je misschien zelfs wel weerstand op voelt. (“Oh nee…. Niet WEER een vuurdans…. Dat heb ik nu al zo vaak gedaan”.) Je lichaam liegt niet! Juist in de dans kun je ervaren welk element sterk ontwikkeld is in jou en welk element wat minder krachtig belichaamt is in jou. En dat is helemaal okay! We hebben allemaal onze voorkeuren en onze uitdagingen.

Misschien heb je al wel eens gedanst met de vier elementen in je wekelijkse groep. En denk je: “Ach, dat weet ik allemaal al wel. Been there, done that”. En ja, natuurlijk weet je al wat je kunt verwachten als je eerder een aardedans, een vuurdans, vloeiendheid en een luchtdans gedanst hebt. Toch is een driedaagse rond Identiteit en de vier Elementen echt wat anders dan vaker met de elementen gedanst hebben in een weekgroep. En wel om deze redenen:

- Een vivencia in de weekgroep is niet te vergelijken met drie dagen dansen op locatie en je helemaal onderdompelen in de elementen. Zowel in de dans, als buiten in de natuur want we zitten op een prachtige locatie in het bos en grenzend aan de heide. Met goed weer kunnen we zelfs een heus kampvuurtje stoken om omheen te zitten met elkaar en te genieten van echt vuur. Je stapt in feite op vrijdagochtend in één lange vivencia t/m zondagmiddag en leeft drie dagen lang in het hier & nu en in en (spreekwoordelijk) warm biodanza bad.

- Juist dat element waarbij je weerstand voelt, of waarmee je het minst lekker danst, juist dat element mag je gaan uitnodigen in jezelf met een krachtig ritueel. Je doet dus voor één element het ritueel dat speciaal voor dat element bedacht is door Rolando Toro – de grondlegger van biodanza. Daarna ga je jouw element belichamen in je dans. Zodat je lichaam de kwaliteiten van dit element als het ware opslaat in alle cellen. Ik heb dit zelf vorig jaar gedaan voor het water en heb me nog nooit eerder zo intens verbonden gevoeld met het water (en dat na zeg 15 jaar biodanza). Ik werd als het ware het water. Ik kan me die vivencia nu nog herinneren! En ik realiseerde me na het dansen hoe enorm krachtig rituelen zijn en hoe mooi het is om dat te ervaren, binnen te laten komen. Ik heb de waarde van rituelen diepgaand gevoeld tijdens de training over de elementen en ben enorm dankbaar dat ik deze rituelen door mag geven aan jou!

- Vaak zitten we ‘vast’ in een bekend beeld van elk element. Ik dans nu met de elementen in mijn weekgroep (als voorproefje) en krijg dat van verschillende mensen terug. Dat bijvoorbeeld het vuur veel breder is, veel genuanceerder is dan ze van te voren dachten. Ook mensen die al veel biodanza ervaring hebben, hebben vaak een vaststaand beeld van bijvoorbeeld een vuurdans. Je weet wel – zo’n lekkere expressieve vitale dans op muziek van de Gipsy Kings. En natuurlijk is dat een fantastisch voorbeeld van een vuurdans. EN…. Er is ook het zachte smeulende vuurtje dat warmte geeft. Het zachte vuur dat symbool staat voor een warm en veilig thuis creëren. Vuur kan zowel destructief zijn als het allesvernietigend oplaait. Als een heerlijke bron van warmte, van veiligheid, van samen zijn rond een fijn kampvuurtje zijn. Ook kan het zijn dat je best wat vuur in je hebt, maar nog meer water…. Waardoor het vuur niet helemaal tot expressie kan komen. Het gaat tenslotte over de balans tussen de elementen. Ze hebben elkaar nodig. Het water kan niet stromen zonder de bedding van de aarde. Het vuur heeft de lucht nodig om te blijven branden enz. Zo hebben alle vier de elementen hun eigen nuances en hun eigen alchemie en zijn de elementen waarschijnlijk veel kleurrijker dan waar je je nu bewust van bent.

Wil jij je ook helemaal onderdompelen in de elementen in zes vivencia’s, onderdompelen in de natuur van de Sallandse Heuvelrug, onderdompelen in heerlijk vegetarisch eten (dat je niet zelf hoeft te koken) en onderdompelen in een warm bad door het samen zijn met een groep fijne mensen. Kortom – onderdompelen in drie dagen lang genieten en ondertussen al dansend je eigen persoonlijke proces zich laten ontvouwen? Je bent van harte welkom om mee te gaan! Geef je snel op want er zijn nog maar 3 of 4 plekjes over (afhankelijk van de man-vrouw verdeling). Ik kijk er heel erg naar uit om je te ontmoeten en samen de elementen te beleven.

Praktische informatie Driedaagse Identiteit en de vier Elementen

Start: vrijdag 31 mei om 11u, welkom vanaf 10:30

Einde: zondag 2 juni rond 17u/17:30

Kosten tot 31 januari 2024: €395,– (Dit is inclusief: 2x overnachten, 2x ontbijt, 3x lunch, 2x diner, onbeperkt koffie/thee/water, fruit en natuurlijk alle biodanza workshops.)

Locatie: De Dieken op de Sallandse Heuvelrug, vlakbij Holten. Zie: De Dieken

Hoe meld je je aan?
Stuur me een mailtje op info@biodanzametkim.nl dat je erbij bent. Info over je betaling volgt na je mailtje.

Twijfel je nog?
Stuur me gerust een mailtje op info@biodanzametkim.nl of stuur me een Whatsapp op 06-28034768 en vertel me waarover je twijfelt. Misschien kan ik je verder helpen.

Let op! Deze driedaagse is geschikt voor mensen met biodanza ervaring in een wekelijkse groep.

Nieuwsbrief met vroegboekkorting!

 Op de hoogte blijven van al mijn biodanza activiteiten en regelmatig vroegboekkorting ontvangen?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. Klik HIER.

Contact en aanmelden

Wi je op de hoogte blijven van mijn biodanza activiteiten?

Klik HIER en vul je gegevens in om mijn nieuwsbrief te ontvangen en zo altijd op de hoogte te zijn van mijn biodanza activiteiten.

Wil je een GRATIS proefles doen? Meld je eenvoudig aan via deze link: De Vloer, school voor podiumkunsten PWA - Powered by StudioCloud 4.11

Heb je een vraag ?

Stuur een e-mail naar info@biodanzametkim.nl of een appje op 06-28034768 (antwoord op werkdagen van 10-20u).

KVK-nummer: 77052455

Bankrekening nummer: NL47TRIO 0338 7226 10

Website Nature Moves

Biodanza Arnhem op Facebook

Facebook Kim van der Klis

Instagram Kim van der Klis