Dans het leven, dans de liefde!

Uitleggen wat biodanza is, is net zo moeilijk als uitleggen wat liefde is. Al gebruik je nog zoveel woorden, je begrijpt het pas als je het zelf ervaart.

Kom meedansen en ervaar zelf wat biodanza is! Meld je hier aan voor een gratis proefles.

De mogelijke effecten van een biodanza-workshop zijn:

 • Moe naar de les gaan en er energiek weer uitkomen;
 • minder denken met je hoofd en je lijf meer voelen;
 • de drukke dag achter je laten en in het hier en nu komen;
 • vreugde, vrolijkheid, sprankeling en plezier hebben;
 • genieten van lekker dansen en bewegen;
 • de energie voelen stromen in je lijf;
 • expressie en creativiteit in je dans;
 • in een diepe ontspanning komen waarin stress van je afglijdt;
 • jezelf mogen zijn met wat er op dat moment is;
 • meer contact en verbinding met jezelf en met de anderen van de groep;
 • samen zijn in zachtheid, openheid, gevoeligheid zonder oordelen;
 • zin hebben in het leven, je herinneren wat je wil in je leven;
 • meer LIEFDE in je leven! Voor jezelf en voor je vrienden/familie.

Rolando Toro

Biodanza is gecreëerd en in de wereld gezet door Rolando Toro Arenada (1924-2010) uit Chili vanaf de jaren 60. Zijn droom was om met biodanza de hele wereld te laten dansen! Rolando Toro: "Biodanza brengt je naar de hogere niveaus, waar je jezelf en de ander ervaart als de kosmische mens die je van nature bent." Rolando Toro zet binnen het systeem van biodanza het leven zelf centraal en spreekt over The Art of Living. Inmiddels wordt er over de hele wereld in meer dan 40 landen Biodanza beoefend. Rolando Toro is tot aan zijn dood in 2010 blijven dansen en lesgeven in biodanza (Youtube-filmpje Rolando Toro).Voor wie is biodanza?

 • Hou je van dansen maar niet van pasjes leren?
 • Kun je niet stil blijven staan als je swingende muziek hoort?
 • Wil je meer energie en vitaliteit in je leven?
 • Wil je je hoofd even 'uitzetten' en je werk even vergeten?
 • Wil je meer in het hier en nu zijn?
 • Wil je meer plezier en vreugde ervaren in je leven?
 • Heb je een druk leven en zoek je een manier om jezelf weer op te laden?
 • Wil je minder denken en meer voelen?

Dan is biodanza misschien iets voor jou!

Biodanza is voor iedereen die graag danst en van dansen houdt. Iedereen kan het, je hoeft niet goed te kunnen dansen en geen danservaring te hebben. Het enige dat je nodig hebt, is plezier hebben in dansen. Bij biodanza gaat het niet om mooi dansen, niet om pasjes onthouden, niet om techniek en niet om goed en fout.

Je danst je eigen dans, vanuit jouw gevoel waarbij de muziek je helpt om te bewegen op jouw eigen unieke manier. Je hoeft niet van een bepaalde muziekstijl te houden. We dansen op muziek uit allerlei werelddelen en uit allerlei stromingen: oud, nieuw, klassiek, jazz, dixieland, pop, wereldmuziek uit Afrika, Zuid-Amerika enz.

Iedereen danst zijn/haar eigen dans, alles is goed. Ook mensen die blessures hebben of weinig conditie hebben, kunnen meedoen en binnen hun eigen grenzen bewegen.

Biodanza is voor iedereen: voor jong en oud, voor man en vrouw, voor single en jarenlang getrouwd, voor allochtoon en autochtoon, voor rijk en arm, voor dik en dun, voor energiek en rustig, voor lenig en stram, voor gezond en geblesseerd.

Biodanza is ook voor jou!

Over mij

Al van jongs af aan ben ik een danser. Als ik dans gaan mijn ogen stralen, word ik blij van binnen en voel ik mijn energie toenemen. Van dansen ga ik me weer levend voelen. Dansen is voor mij bijna net zo voedend als eten en drinken en ik kan het niet vaak genoeg doen.

Als baby al hoorde ik de klanken van de wereldmuziek die mijn ouders draaiden. Niet zo raar dus dat ik op zesjarige leeftijd begon met volksdansen. Ik ging steeds vaker dansen en wilde van dansen mijn beroep maken. Na de middelbare school heb ik een jaar op de dansacademie in Rotterdam dagelijks gedanst in allerlei stijlen: folklore, modern, klassiek, jazz, afro-jazz, dansexpressie enz. Ik bleek helaas niet te voldoen aan de hoge eisen die er werden gesteld. Ik moest de academie verlaten wat emotioneel zwaar voor me was. Door de sterke focus op techniek en de afwijzing was ik bijna mijn plezier in dansen kwijtgeraakt. Een aantal jaren danste ik alleen tijdens het uitgaan met vriendinnen. Op die momenten kon ik bewegen zoals ik wilde en had ik weer plezier in het dansen.

Rond mijn 25e ontdekte ik biodanza en begon ik met wekelijkse lessen bij Yvonne Sep (naar biodanzametyvonne.nl). Ik heb jaren bij Yvonne gedanst en heb het plezier in het dansen weer volop mogen ervaren. In biodanza mag ik mezelf zijn met alles wat er is en is er geen oordeel over mijn dans. Omdat ik biodanza door wilde geven, ben ik in 2010 gestart met de Biodanzaschool in Rotterdam (naar de Biodanzaschool Rotterdam). Voor mij was het heel symbolisch dat ik jaren later terugkwam in Rotterdam om een opleiding tot dansdocent te volgen, zij het nu met als basis levensvreugde en niet ingewikkelde techniek. Tijdens de opleiding heb ik genoten van de diepgang die biodanza geeft en het persoonlijk proces naar meer integratie dat biodanza geeft. Ik ben dankbaar dat biodanza een steeds groter aandeel in mijn leven heeft waardoor ik steeds meer thuiskom in mezelf, me steeds meer verbonden voel met de mensen om me heen en met de natuur, ik steeds meer de universele liefde in mijn hart kan ervaren. 

In het dagelijks leven heb ik jarenlang bij Staatsbosbeheer gewerkt onder andere als boswachter publiek. Vanaf 1 januari 2020 heb ik de keuze gemaakt om voor mezelf te beginnen. Naast biodanza les geven ben ik HSP wandelcoach. Ik begeleid mensen die (hoog)sensitief zijn naar een meer onstpannen en vreugdevol leven. Dit doe ik al wandelend als coach in de bossen rond Arnhem. Zie voor meer informatie over mij coach werk mijn website www.nature-moves.nl

Ik woon in Arnhem in de wijk Stadseiland met mijn zoon Andele en mijn man André. In mijn vrije tijd geniet ik van het samenzijn met 'mijn' mannen: veel bordspellen doen, naar de dierentuin, naar een leuk interactief museum bezoeken, lekker naar buiten om te geocachen of een mooie serie kijken. Natuurlijk zorg ik ook voor voldoende tijd met mijn vrienden/vriendinnen. Vaak tijdens een wandeling in het bos of met een lekker pot thee en pure chocolade ernaast. Met mijn lief samen ga ik graag uit eten, een dagje ontspannen in de sauna en we wandelen zo'n 3x per jaar drie dagen achter elkaar het Noaberpad. En oh ja..... niet te vergeten .... ik vind het ook heerlijk om af en toe helemaal alleen te zijn om tot rust te komen.Wekelijkse lessen

Op maandagavond en op dinsdagavond geef ik wekelijks biodanza les aan een vaste groep. In beide groepen is ruimte voor nieuwe mensen en ben je welkom voor een GRATIS proefles! 

Klik HIER om je plekje voor je gratis proefles te reserveren. Een proefles volgen is mogelijk in september en oktober en januari en februari zolang er plek is in de groepen. 

Op maandagavond dansen we van 20:00 - 22:00 uur  in de sfeervolle zaal mét vloerverwarming in 't Huukske, Mauritsstraat 22 in  Arnhem (Lombok).

Op dinsdagavond dansen we van 19:30-21:30 in de oefenzaal van Theater de Leeuw, Leeuwensteinplein 1 in Arnhem (Klarendal).

Deze lessen geef ik vanuit De Vloer - één van de grootste aanbieders van danslessen in Arnhem. Je kunt je HIER aanmelden voor een gratis proefles via de website van De Vloer. Ik krijg ook automatisch bericht van je aanmelding van je proefles en stuur je een dag van te voren nog een reminder per mail. 

Heb je nog vragen? Mail me gerust op info@biodanzametkim.nl 

Twijfel je nog? Lees dan eens dit artikel waarin 10 redenen worden gegeven om je vandaag nog op te geven en te beginnen met dansen!

 

Prijzen

Prijzen voor de wekelijkse lessen voor seizoen staan op de website van De Vloer.

Voor seizoen 2023/2024 kosten de lessen €63,50 per maand (niet tijdens de zomervakantie). 

Mensen met een Gelrepas kunnen hun sporttegoed inzetten voor de wekelijkse lessen. 

 

Overig

Ik ben aangesloten bij de landelijke Vereniging Biodanza Nederland

Er zijn in principe geen wekelijkse lessen op Nationale feestdagen en in de schoolvakanties van regio Zuid. Over eventuele andere data communiceer ik ruim van tevoren per mail.

De biodanza les

De les begint zittend in een kring met een korte uitleg over het thema van de avond, vaak een meditatie momentje en soms de mogelijkheid iets te delen met de groep over je ervaringen van de week daarvoor. Dan gaan we dansen! We starten met actieve en ritmische dansen die vitaliteit en vreugde stimuleren waarmee je uit je hoofd en in je lijf komt. In de tweede helft van de les worden de dansen/bewegingen rustiger en langzamer waardoor je je kan ontspannen en de dagelijks stress even los kunt laten. Je danst op jezelf, in tweetallen, in kleine groepjes of in de cirkel met de hele groep. Tijdens het dansen praat je niet, zodat je hoofd even rust krijgt en je je lichaam de kans geeft om nieuwe energie en ervaringen op te doen.

Kleding

Trek makkelijk zittende kleding aan waarin je lekker kunt bewegen. Het liefst in laagjes met een vest/trui en sokken voor het rustige deel van de les. Je hebt geen speciale dansschoenen nodig; het is het fijnste om op blote voeten te dansen. Als je dat niet prettig vindt, kun je dansen op zachte dansschoenen of antislip-sokken.

En verder

Ik ben afgestudeerd aan de Biodanza School van Rotterdam (naar de Biodanzaschool Rotterdam) en daarmee gediplomeerd biodanzadocent aangesloten bij de International Biodanza Foundation (IBF) volgens het Systeem Rolando Toro (naar de International Biodanza Foundation). Ook ben ik lid van de Vereniging Biodanza Docenten Nederland (VBN) (naar de Vereniging Biodanza Docenten Nederland). Ik heb de volgende extensies gevolgd: 'Biodanza in de Natuur', 'Identiteit en Eigenwaarde' en "Identiteit en de vier Elementen'. In 2019 heb ik mijn dilpoma als didactisch biodanza docent behaad wat betekent dat ik nieuwe docenten mag opleiden. 

Agenda biodanza activiteiten

Start jaargroep Dansend naar Zelfliefde' - zaterdag 9 september in Arnhem (7 zaterdagen)

Omarm je Licht - vrijdagavond 22 december in Arnhem

 

Start Jaargroep 'Dansend naar Zelfliefde' - zaterdag 9 september in Arnhem

Heb jij dat ook? Zo’n kritisch stemmetje in jezelf dat je ongevraagd voorziet van negatieve feedback over jezelf? Ik in ieder geval wel…. regelmatig. “Je had beter je best moeten doen. Je moet eerst hard werken en dan pas mag je genieten. Je moet toch echt meer gaan spoten”… etc etc etc. Veel mensen zijn behoorlijk hard voor zichzelf in hun gedachtes, soms zelfs zonder dat ze het zelf doorhebben. Vaak voelen we meer empathie voor de problemen van onze goede vrienden/vriendinnen dan voor onze eigen problemen! Dit stemmetje, je innerlijke criticus, brengt je helaas weinig energie en weinig zelfvertrouwen. Het brengt je vooral een gevoel van harder je best te moeten doen en het idee dat je pas goed genoeg bent als je van alles hebt veranderd. Want je innerlijke criticus vindt dat je aardiger, slimmer, zachter, krachtiger, actiever, sportiever, gezonder moet worden.

Hoe fijn zou het zijn als je zachter kunt zijn voor jezelf. Om meer compassie te hebben voor jezelf. Je bent namelijk al prachtig zoals je bent! Een mooi mens, een uniek mens met hele eigen kwaliteiten en ervaringen die de wereld iets te brengen heeft. Gewoon om wie je bent. Je bent goed zoals je bent…..  je hoeft niet te veranderen. Juist niet! Dat vraagt zelfcompassie, zelfliefde. En dat geeft enorm veel innerlijke rust en ruimte.

Hier gaan we mee dansen en mee oefenen tijdens mijn biodanza jaargroep. Samen dansen we met veel zachtheid en liefde voor onszelf en voor de ander. We helpen elkaar en steunen elkaar in elkaars proces . Zeven zaterdagen gaan we heerlijk samen dansen, samen lunchen, samen delen, samen rusten, samen groeien en samen genieten.

Wat is een biodanza jaargroep?

Een biodanza jaargroep geeft een verdieping op dansen in een wekelijkse groep. Je danst met een vaste groep dansers met minimaal een half jaar biodanza ervaring zeven zaterdagen van elk twee lange vivencia’s. We hebben dus echt de tijd om heerlijk te vertragen en de diepte in te gaan. Elke maand zie je dezelfde mensen weer waardoor we elkaar steeds beter leren kennen en met elkaar een hele veilige en vertrouwde groep creëren. Ook jij kan dan nieuwe stappen zetten in jouw persoonlijke transformatie proces. Een jaargroep kan (net als een wekelijkse groep) voelen als een warm bad, als thuiskomen, als helemaal jezelf kunnen zijn. Het is biodanza ten diepste ervaren. Naast biodanza en deelrondes zal ik ook af en toe andere methodes inzetten tijdens de jaargroep. Denk bijvoorbeeld aan een meditatie of visualisatie. En natuurlijk zijn er deelrondes om woorden te geven aan jouw innerlijke reis.

Geef je jezelf dit cadeau van verdieping en transformatie naar meer zelfliefde?

Praktische informatie jaargroep Dansend naar Zelfliefde

We dansen op zeven zaterdagen van 10:30 tot ongeveer 17:30. De data zijn: 9 September - 14 Oktober - 18 November - 13 Januari - 24 Februari - 23 Maart - 20 April

Het is de bedoeling dat je deelneemt aan (bijna) alle dagen van de jaargroep. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je toch een dag niet kunt - we zullen je missen die dag - en je kunt nog steeds meedoen aan de jaargroep. Omdat we met een vaste groep mensen dansen, is het niet mogelijk om halverwege in te stromen of halverwege iemand jouw plaats in te laten nemen.

Locatie: de sfeervolle met heerlijke vloerverwarming in ’t Huukske, Mauritsstraat 22 in Arnhem

Kosten:

Vroegboekprijs: 475,– (in 1x betalen voor 15 augustus)

Normale prijs: 525,– (betalen in 2 termijnen mogelijk)

AANMELDEN VIA DEZE LINK: https://naturemoves.activehosted.com/f/23

Je krijgt automatisch bevestiging van je inschrijving en informatie over je betaling. 

Annuleringsvoorwaarden:

 • Tot 1 augustus 100% restitutie met €50,– administratiekosten

 • Van 1 augustus tot 1 september 50% restitutie

 • Vanaf 1 september is er geen restitutie meer mogelijk omdat ik jouw plek voor de gehele jaargroep reserveer.

 

Omarm je Licht avond – vrijdag 22 december samen met Eline de Boer

Vorig jaar hebben Eline en ik deze avond ook gegeven en het was één van de mooiste avonden van het afgelopen jaar wat mij betreft. Van de mensen die erbij waren, hebben we ontzettend veel positieve reacties ontvangen. Daarom in 2023 weer een ‘Omarm je Licht’ avond gegeven door Eline en mij. Een verbindende avond van licht in de meest donkere dagen van het jaar. Juist dan is het zo fijn, waardevol en voedend om je af te stemmen op je eigen innerlijke licht. Wil je er (weer) bij zijn en jouw licht laten stralen? Noteer deze avond dan vast in je agenda (er staat nu vast nog niks) – vrijdagavond 22 december. Met in ieder geval een meditatie en een biodanza vivencia – wat we verder gaan doen, hoor je binnenkort (via de nieuwsbrief, facebook of hier op de website). Zie www.jepuurheid.nl om kennis te maken met Eline. 

 

Nieuwsbrief met vroegboekkorting!

 Op de hoogte blijven van al mijn biodanza activiteiten en regelmatig vroegboekkorting ontvangen?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. Klik HIER.

 

Benefietavond voor mensen in Oekraine groot succes - april 2022

Er komt vanzelf een glimlach op mijn gezicht en een gevoel van dankbaarheid in mijn hart als ik terugdenk aan de benefietavond voor de Oekraïne op zondagavond 10 april. Wat was het een fantastische avond die ik samen met een aantal prachtige mensen heb neergezet. Met zo’n 50 mensen zijn we samengekomen in vrede, hebben we een liefdesveld de wereld in gestuurd met een meditatie, naar het verhaal van De gelukkige prins geluisterd over het geluk dat geven ons geeft en hebben we met elkaar volop vreugde en plezier gecreëerd in de dans.

En niet te vergeten…. er is een fantastisch bedrag gedoneerd door alle mensen die aanwezig waren en zelfs een aantal mensen die niet mee gedanst hebben. In totaal: €1649,30!

Dit geld gaat volledig naar een aantal mensen in de Oekraïne die huis en haard hebben moeten verlaten en nu in Dnipro opgevangen worden door Tatyana Kirikova.

Tatyana heeft een tijdje geleden geprobeerd om het land uit te komen maar dat is helaas niet gelukt. Ze is toen in Dnipro een opvang begonnen in een voormalig hotel voor andere vluchtelingen. Vlak voor de benefietavond zijn er weer nieuwe mensen aangekomen uit Donetsk. Zij krijgen bij Tatyana onderdak, eten en zorg. De moeder van één van de mensen kan zelf niet meer lopen en is in doeken naar binnen gedragen door de anderen. In de week voor de benefietavond is er zelfs een baby in goede gezondheid geboren! Dit kindje is samen met zijn moeder en haar andere kinderen net op tijd aan de bombardementen ontsnapt.

Helaas reikt de humanitaire hulp niet tot waar Tatyana en de anderen nu wonen en kunnen ze alle hulp gebruiken. Met de opbrengsten van de benefietavond helpen we hen met een financiële bijdrage voor de komende maanden zodat ze in ieder geval geen financiële zorgen hebben. Hopelijk geeft dit hen wat extra kracht om deze moeilijke periode door te komen.

Laten we hopen dat er ‘binnenkort’ weer vrede zal zijn in de Oekraïne en op alle andere plekken in de wereld waar nu conflict heerst. En ondertussen blijven we over de hele wereld in de biodanza met elkaar dansen voor vrede. Dat is precies waarom Rolando Toro biodanza de wereld in heeft gebracht: om de universele liefde te laten groeien en te verspreiden.  

Dank je wel aan iedereen die aanwezig was op deze bijzondere avond en samen met mij, Hellen Petterson (collega biodanza docent), Jan Tijssen (verhalenverteller), Mathilde Lub (coach/trainer) en Jan Willemsen (hang speler) zorgde voor die positieve energie die zo voelbaar was. Ook grote dank aan Parkstraatgemeente Arnhem die hun prachtige ruimte kosteloos beschikbaar heeft gesteld. Door al jullie bijdragen maken we het verschil voor deze mensen in de Oekraïne.

Op de foto van links naar rechts: Jan Tijssen, Hellen Petterson, Yuliya Globa, Mathilde Lub, ikzelf en mijn zoon.

Benefietavond Oekraïne biodanza

Contact en aanmelden

Wi je op de hoogte blijven van mijn biodanza activiteiten?

Klik HIER en vul je gegevens in om mijn nieuwsbrief te ontvangen en zo altijd op de hoogte te zijn van mijn biodanza activiteiten.

Wil je een GRATIS proefles doen? Meld je eenvoudig aan via deze link: De Vloer, school voor podiumkunsten PWA - Powered by StudioCloud 4.11

Heb je een vraag ?

Stuur een e-mail naar info@biodanzametkim.nl of een appje op 06-28034768 (graag op werkdagen van 10-20u).

KVK-nummer: 77052455

Bankrekening nummer: NL47TRIO 0338 7226 10

Biodanza Arnhem op Facebook